30/04/2022

Kolme loistavaa simaa!

Kokeilin tänä vuonna tehdä kolmea eri simaa ja kaikki onnistuivat tosi hyvin!

Tässä Passionsiman, Perinteisen siman ja Tumman appelsiinisiman valmistusohjeet!

Passionsima

1 litra vettä

1,45dl sokeria

1 passion

1/4 sitruuna

1/5 tl (herneenkokoinen pala) hiivaa

Pullotukseen

oman maun mukaan rusinoita

1tl sokeria

  1. Mittaa sokeri, passionhedelmä (kaiverrettu hedelmäliha ja siemenet ja 0,5l vettä kattilaan.
  2. Kiehauta niin,että sokeri on sulanut.
  3. Pese sitruuna. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu astiaan.
  4. Kaada kylmä vesi ja sitruunan kuori ja passionliemeen.
  5. Kun seos on kädenlämpöistä, lisää hiiva seokseen. Sekoita.
  6. Peitä kelmulla ja jätä 24h tekeytymään huoneenlämpöön.
  7. Siivilöi sima. Kaada pulloihin ja lisää pulloihin lisäksi 1tl sokeria ja rusinoita makusi mukaan.
  8. Laita pullot jääkaappiin. Jätä korkit löysälle pulloista.
  9. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.
Perinteinen sima

1 litra vettä 
vajaa 1 dl fariinisokeria
vajaa 1dl sokeria
1-2 sitruunamehu
1/5 tl (herneenkokoinen pala) hiivaa

Pullotukseen

oman maun mukaan rusinoita

1tl sokeria

  1. Kiehauta 0,5l vettä kattilassa. 
  2. Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon.
  3. Lisää sitruunamehu ja 0,5l vettä.
  4. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva joukkoon.
  5. Kaada pulloihin ja lisää pulloihin lisäksi 1tl sokeria ja rusinoita makusi mukaan.
  6. Laita pullot jääkaappiin. Jätä korkit löysälle pulloista.
  7. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

Tumma appelsiinisima

1 litra vettä
vajaa 1 dl fariinisokeria
½ appelsiinin kuoret ja mehu
1/4 sitruuna
1/5 tl (herneenkokoinen pala) hiivaa

  1. Pese appelsiinit huolellisesti. 
  2. Leikkaa oranssi kuoriosa kuorimaveitsellä ja purista mehu astiaan.
  3. Mittaa kattilaan 1 dl vettä ja 1 dl vettä. Lisää joukkoon myös appelsiinien kuori ja mehu.
  4. Kiehauta ja keittele seosta miedolla lämmöllä noin. 10 min.
  5. Lisää 5dl vettä. Kiehauta ja sekoita sokeri joukkoon. Lisää myös sitruunamehu joukkoon.
  6. Lisää loput 4dl vettä liemen joukkoon.
  7. Kun seos on kädenlämpöistä, lisää hiiva seokseen. Sekoita.
  8. Peitä kelmulla ja jätä 24h tekeytymään huoneenlämpöön.
  9. Siivilöi sima. Kaada pulloihin ja lisää pulloihin lisäksi 1tl sokeria ja rusinoita makusi mukaan.
  10. Laita pullot jääkaappiin. Jätä korkit löysälle pulloista.
  11. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.


Valmis sima pysyy hyvänä noin viikon verran. 
Sima tekytyy nopeammin huoneenlämmössä.

Hyvää Vappua kaikille!



Inkiväärishotti

Tällä ohjeella oon tehnyt useasti Inkiväärishottia. 

Inkiväärishotti pullosta on tullut myös vakio jääkaapin sisällöstä.

Juoman inkiväärin makua saa säädeltyä vaihtelemassa inkivääri palan kokoa.

Inkiväärishotin valmistusohje

7dl vettä 

130g-170g inkivääriä

1 rkl hunajaa


1kpl sitruuna

1. Kuori inkivääri ja raaste haluamaasi raaste kokoon.

Tykkään itse tehdä aika isoa raastetta.

2. Keitä vesi.

3. Sekoita hunaja ja raastettu inkivääri keskenään.

4. Kaada keitetty vesi päälle ja sekoita lopuksi.

5. Anna jäähtyä. Makua saa juomaan enemmän,

 jos antaa juoman olla jääkaapissa yön yli.

6. Siivilöi raaste pois juomasta.

7. Purista sitruunasta mehu ja kaada se juomaan.

Inkiväärishotti säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa.